"A művészet lemossa a lélékről a mindennapok porát..."
Pablo Picasso

Rózenberszki Andrea

tűzzománc honlapja

Mi is az a tüzzománc?

A zománc szó a mai köznyelvben különböző bevonatokat jelöl, ezek azonban összetétel és felhasználás szempontjából eltérőek egymástól. A tűzzománc gyakorlatilag egy nemes bevonat a fémen, amely részleges vagy teljes felolvadás (424 Celsius fok felett) útján keletkező, üvegszerűen dermedt, szervetlen, főleg oxidokból álló massza. A tárgyakat gyakorlati és dekoratív célból is zománcozhatjuk.

Az iparművészeti tűzzománcozásban a főbb hordozó anyagok (fémek): a nemesfémek, vörösréz, a bronz, a zománcozó-tombak és egyes technikáknál az öntöttvas és az acél.


A tűzzománc történetéről...

A tűzzománcot és annak mai értelemben vett alkalmazását csak az ie. XVII. századtól lehet bizonyítottan kimutatni az egyiptomi leletekből. A valódi tűzzománc akkor alakult ki ténylegesen, amikor a rekeszbe töltött üvegport kellő hőfokon hevítve simára olvasztották.

A görögök minden bizonnyal az egyiptomiaktól vették át a tűzzománcozás technikáját, de azt továbbfejlesztve olyan egyedi sajátosságokkal és eredeti eljárásokkal gazdagították, mely lényegesen eltér attól. Kifinomult művészetükre jellemző, hogy megjelent a domborművű tűzzománc alkalmazása is. Ezek a tárgyi emlékek ugyan nagyon ritkák, de különlegességüknél fogva feltétlenül említést érdemelnek. E tűzzománc eljárás legjellemzőbb motívuma a madárábrázolás aranylemezen, világoskék és fehér színekkel díszítve.

A tűzzománc művészet a Római Birodalom kelta őslakosságú területein terjedt el leginkább. A XIII. században kereskedelmi célokra dolgozó ötvösközpontok alakultak ki Európában, melyek közül a leghíresebbek az itáliai Velencében és a franciaországi Limoges-ben működtek. Magyarország mindkét központtal kapcsolatban állt és a királyi udvarban a magyar ötvösműhelyekben is készültek a műremekek.

A XV. század elején addig ismeretlen tűzzománc technika honosodik meg hazánkban, amely a "magyar sodrony" néven európai hírűvé válik. Fő motívumai növényeket ábrázolnak, mely lehet virág, levél, csavart indák vagy ritkábban gyümölcs.

Török Ibolya jegyzetei alapján